Stor debat om erhvervsområde ved Knudmosen

Borgere undrer sig over, hvad der ligger bag et fremtidigt erhvervsområde syd for Knudmosen. Ifølge kommunen handler det om udvikling.

Borger Mikael Sloth og formand for Byplanudvalget Ulrik Hyldgaard. Foto: PR-foto

Stifteren af borgerinitiativet bevarknudmosen.dk, Mikael Sloth, er uforstående overfor, hvorfor sagen om et nyt erhvervsområde i Knudmosen er af så vigtig karakter for Herning Kommune. Ifølge ham vil området efter hensyntagen til den faunapassage, der forbinder Knudmosen med oplandet, være nærmest ubrugeligt. Formand for Byplanudvalget Ulrik Hyldgaard (V) pointerer dog, at selv et mindre område til erhvervsbyggeri syd for Knudmosen vil være noget værd. Det handler grundlæggende om, at Hernings udvikling ikke må gå i stå.

Debattens substans
Debatten om placering af et nyt erhvervsområde i Knudmosen har nået nye højder, efter at borgmester Lars Krarup (V) har valgt at træde ind i sagen. Sammen med Ulrik Hyldgaard har han skrevet et debatindlæg, som udkom tirsdag morgen i Herning Folkeblad. Her ønskede de at mane alle rygter om, at Herning Kommune har planer om at bygge i Knudmosen, til jorden.

Ifølge Ulrik Hyldgaard er debatten afsporet, fordi der, trods borgerinitiativets navn, slet ikke er tale om bebyggelse inden for Knudmosens afgrænsede område.

”Knudmosen er defineret af en lokalplan, og den er afgrænset vest for det område, hvor vi vil placere erhverv i fremtiden. Det er det, min anke mod borgergruppen går på. Der er ingen, der vil pille ved Knudmosen,” siger han.

For Mikael Sloth ligger problematikken dog ikke i, hvorvidt placeringen af erhvervsområdet er midt i eller lige udenfor Knudmosen. Den ligger i, at man ved at placere det foran faunapassagen vil isolere Knudmosen endnu mere, end motorvejene omkring den allerede har gjort det.

Stilstand er det samme som tilbagegang
Der er særlige regler for bebyggelse i nærheden af faunapassager, og disse kan under en udformning af en lokalplan komme til at betyde, at kun omkring halvdelen af den udpegede erhvervsjord vil være brugbar til byggeri. Derfor undrer Mikael Sloth sig over, hvorfor kommunen holder fast i at ville bruge området, hvor en enkelt recycling-virksomhed har vist interesse for at etablere sig:

”Hvorfor skal den virksomhed ligge lige præcis der? Og hvorfor er kommunen villig til at gå så langt for at den kan det, selvom området næsten er ubrugeligt?”

Ifølge Ulrik Hyldgaard er man nødt til at koncentrere sig om, at Herning skal kunne udvikle sig. Selvom kommunen aldrig kunne finde på at lave erhvervsbyggeri i Knudmosen, så er det omkringliggende område en anden sag.

”Hvis vi ikke skulle måtte udvikle på det område, der ligger ved siden af Knudmosen, så ville vi være svækket som by. Stilstand er det samme som tilbagegang,” siger han.

Ukendt firma
Navnet på det recycling-firma, der har vist interesse for området, er uvist. Herning Kommune har afvist den klage, som bevarknudmosen.dk har indsendt vedrørende kommunens valg om ikke at offentliggøre navnet. Derfor er sagen nu sendt til Ankestyrelsen. Man ønsker svar på, hvad der kan være så vigtigt, at det bliver genstand for så meget debat.

”Nogle vil jo sige, at der er ugler i mosen, men det kan vi ikke få bekræftet,” siger Mikael Sloth.

Ifølge Ulrik Hyldgaard handler det for Herning Kommune om, at det pågældende firma ikke skal lide økonomiske konsekvenser af at blive offentliggjort. Det giver desuden god mening for ham, at et recycling-firma ønsker at etablere sig syd for Knudmosen, fordi et lignende firma allerede ligger i området. Det er blandt andet også derfor, at det, ifølge ham, ikke er en løsning bare at rykke erhvervsområdet til et andet sted.

”Det er den type virksomhed, vi gerne vil tiltrække til det her område, fordi der ligger en i forvejen. Det vil understøtte Herning Kommunes initiativer inden for bæredygtighed og genanvendelse,” afslutter han.