Trods unge vanvidsbilister: Børnenes cykelfærdigheder skal bringe dødstallet i trafikken ned

I de trafiksikkerhedsfremmende tiltag for 2021 har Herning Kommune fokus på børnene, selvom det er de 18-24-årige, der oftere dør.

Med et særligt fokus på børns adfærd i trafikken vil Herning Kommune bringe antallet af dræbte og tilskadekomne trafikanter ned. Det fremgår i kommunens trafiksikkerhedsfremmende tiltag for 2021. Alligevel er det ikke børnenes adfærd i trafikken, som er skyld i ulykkerne på de asfalterede veje og cykelstier. I en rapport udarbejdet af Vejdirektoratet fra 2019 fremgår det, at de 0-14-årige er et sjældent syn i færdselsuheld. Anderledes ser det ud for de 18-24-årige.  

”Vi har valgt at fokusere på børnene i trafikken, fordi vi kan se, at hvis de kan få nogle gode vaner som små, vil det også udplante sig senere,” lyder det fra Joan Hansen (V), formand for kommunens Miljø- og teknikudvalg.

Gennem undervisning i færdselsregler og cykelfærdigheder vil kommunen fremme de gode vaner og ruste børnene til at agere fornuftigt, når de er i trafikken. Joan Hansen (V) pointerer, at kommunens prioritering af børnenes adfærd i trafikken skyldes et ønske om at forebygge uheld, når generationen vokser op.

De tilskadekomne i trafikken er unge bilister

Selvom Herning Kommune mener, at fokusset på børns adfærd i trafikken har en forebyggende effekt, viser en rapport af Vejdirektoratet fra 2019, at den aldersgruppe, der oftest ender i færdselsuheld, er de unge. Hertil kørte langt størstedelen af de 18-24 årige i Midt- og Vestjyllands politikreds et motorkøretøj, da de kom til skade. Anderledes ser det ud for landsgennemsnittet, hvor betydeligt flere cyklister og fodgængere var blandt de tilskadekomne unge.

Alligevel har aldersgruppen ikke haft en særlig plads på dagsordenen, da kommunens tiltag skulle vedtages. Dog pointerer Joan Hansen, at der i de trafiksikkerhedsfremmende tiltag også tages højde for at forbedre den generelle sikkerhed, hvad angår ulykker i motorkøretøj.

”Vi har rumlestriber, men ellers handler det jo også om almindelig sund fornuft, ” lyder det fra formanden.

Rumlestriberne skal i 2021 etableres på tre udsatte veje i kommunen for at forhindre mødeulykker, som vurderes at være blandt de mest alvorlige uheldsforekomster i Midt- og Vestjyllands politikreds.