Erhvervslivet bøder for lukket MCH

(MCH)
Herning messecenter havde i 2019 for andet år i træk over 1 million besøgende. (foto: MCH)

Mange Herning-virksomheder er presset af aflyste arrangementer i Messecenteret. Byen lever normalt godt af de mange gæster, men nu hænger omsætningen i en tynd tråd for mange selskaber.

I det seneste år har corona-krisen lagt alle større arrangementer ned. Det har især påvirket Messecenter Herning, der hvert år lukker over 1 million mennesker ind til store events. Derfor har mange af virksomhederne i Herning igennem pandemien mistet store dele af deres omsætning på grund af de manglende koncertgængere og messebesøgende. Hotel Herning er en af de virksomheder, der især er blevet ramt hårdt af de manglende gæster, som normalt afledes af messecenterets aktiviteter. Med en afstand på kun 500 meter er hotellet det tættest beliggende til MCH, og er derfor ekstremt afhængig af de udenbys gæster. Over 95% af hotellets belægning kommer fra Messecenterets aktiviteter, og derfor har det seneste års nedlukning gjort særdeles ondt på virksomheden:

”Vi er de facto lukket. Døren er åben, men vi har bare ikke nogen gæster”, siger Jesper Bredvig, Direktør for Hotel Herning.

Presset erhvervsliv

Hotellet ved MCH er ikke den eneste virksomhed, som har mistet store dele af sit indtægtsgrundlag under den reelle nedlukning af MCH. Hernings bymidte har udover de generelle restriktioner også måttet undvære de mange tusinde kunder messecenteret har tilføjet byen. ”Især vores hoteller og vores spisesteder er blevet ekstremt presset, men også alle de andre brancher, der lever af at levere til MCH har det virkelig hårdt”, siger Allan Kristensen, citychef i Herning Cityforening.

Før corona bød på masseaflysninger kunne man, ifølge citychefen, tydeligt mærke, når der var koncerter eller messer i MCH. Det var både hoteller, spisesteder og butikker, der levede godt af det salg og den trafik arrangementerne skabte. Citychefen har dog svært ved at sige hvor meget selve aflysningerne har påvirket erhvervslivet under corona.

”Mange af virksomhederne har jo selv været lukket ned. Så jeg tror først vi finder ud af, hvad det har betydet i fremtiden.” siger Allan Kristensen fra Herning Cityforening.

Livsnødvendige Arrangementer

Herning har i flere år generelt været meget afhængige af messecenterets store arrangementer. I 2019 afledte MCH, ifølge egne tal, en lokal meromsætning på en halv milliard samt 555 arbejdspladser gennem deres virksomhed, hvilket også har betydet at mange firmaer udelukkende består i kraft af messecenterets aktiviteter. Hos Hotel Herning mener direktøren heller ikke, at han ville kunne opnå en bærende omsætning uden MCH.

”Det her hotel er simpelthen ikke eksistensberettiget uden messecenteret”, siger Jesper Bredvig, direktør hos Hotel Herning. 

Derfor kan man i Herning også være bekymret for en fremtid, hvor corona-virus stadig spøger.

”Man tænker jo selv tanken om, hvornår man kan sidde 12-15.000 i en hal igen”, siger Allan Kristensen, citychef i Herning Cityforening.

Men han er dog stadig fortrøstningsfuld omkring messecenteret i fremtiden.

”Det skib skal nok rejse sig, og det vil igen betyde en hel masse for samfundet omkring Herning.” siger Allan Kristensen.