Hold på hat og Virtuel-Reality-briller: nyt projekt giver beboer på Lindegården mulighed for at flyve i faldskærm

Virtuel Reality-briller giver nu beboerne på plejehjemmet Lindegården mulighed for at komme ud, alt imens de sidder inde i deres stuer. Dette sker i forbindelse med et nyopstartet projekt mellem virksomheden TakeAwalk og Herning Kommune. 

Der er ingen tvivl om, at en corona-nedlukning og alderdommens gener sætter begrænsninger for beboerne på plejehjemmet Lindegården i Herning Kommune. Men nu kan beboerne se frem til at komme ud uden at skulle forlade deres hjem. Det kan de i forbindelse med det nye projekt, som lederne af Herning Kommunes plejecentre lige har skudt i gang for i starten af marts i samarbejde med virksomheden TakeAWalk. 

“Projektet går ud på at give vores beboer en anderledes oplevelse, nu hvor de ikke kan komme ud på samme måde, som de kunne før,” siger Gitte Rasmussen, som er chef for plejecentrene i Herning Kommune.

“Meningen er, at beboerne kan få mulighed for at se deres fødegård eller den by, de boede i. Der kan vi gå ud og lave en film, som de så kan sidde på plejehjemmet og se,” tilføjer hun. 

Lindegården bliver det første plejehjem i kommunen, der skal teste brillerne i et halvt år. Her kan beboerne se frem til at se en ny virkelighed gennem VR-brillerne en til to gange i ugen.

Projektet får også positiv opbakning fra Lindegårdens centerleder Eva Østergaard,

“Gennem VR-brillerne kommer beboeren tæt på oplevelsen, så det føles som om, de selv deltager og ikke kun er tilskuer. VR brillen kan vække minder, som beboeren efterfølgende kan fortælle om.”

Fælles- reality

VR-brillerne gør det også muligt for beboerne at dele oplevelsen med de andre beboer på plejehjemmet.

“Det behøver ikke være en-til-en-oplevelse. Det her er en aktivitet, hvor man kan sidde fælles og gøre det. Ligesom man ville sidde og spille et bankospil. Så i stedet sidder man flere beboer med VR-brillerne, “ siger Gitte Rasmussen, som håber på, at det sociale kan styrkes både blandt beboerne og medarbejderne. 

Det kan direktøren for TakeAWalk, Jesper Roy, nikke genkendende til.

“Det er et super godt redskab til at skabe en relation mellem borgere og personalet, fordi personalet er med i rejsen. Det vil sige de bliver dem, der rejser sammen.”

Siden 2016 har Jesper Roy haft et samarbejde med 35 forskellige kommuner, hvor Virtuel Reality-brillerne er blevet testet af. Her har VR-direktøren kun oplevet at få positiv feedback. 

En hverdag rigere

Hvis projektet viser sig at have postiv virkning, håber Gitte Rasmussen at kunne etablere VR-brillerne hos kommunens plejecentre.

“Jeg tænker, det er en alternativ måde at gøre deres hverdag rigere på, at de kommer en tur i Zoologisk Have, ud at springe i faldskærm eller får en kirkelig oplevelse. Noget de normalt ikke ville, fordi de ikke fysisk kan, eller fordi Corona gør det umuligt.”