Mangel på SOSU-medarbejdere i Herning: Det er vores største udfordring på ældreområdet

Københavns Kommune har kørt et pilotprojekt, hvor kommunalt ansatte SOSU'er og sygeplejersker har kunnet vælge at gå op eller ned i tid. SOSU-medhjælper Pia Egbo er gået op i tid. Vi besøger hende, mens hun er hjemme hos borgeren, Karin Andersson.

I Herning kommune kæmper man med at få flere SOSU-medarbejdere, det vil man løse, ved at ændre det image folk har af SOSU-uddannelsen

Af Mohamed Abdurazzaaq

SOSU-medarbejdere, er det ikke sådan nogen der tørre røv på ældre? Det er ifølge uddannelseschefen for Social og sundhedsskolen i Herning, Inger dolmer, en af de mange fordomme folk har om SOSU-faget.

Det er også en af årsagerne til, at Herning Kommune i en årrække har kæmpet med at få nok hænder på social og sundhedsområdet. Derfor har Herning Kommunes Social- og sundhedsudvalg, i deres seneste møde, drøftet emnet for at finde en langvarig løsning.  

Et af de store udfordringer som SOSU-uddannelsen kæmper med, har været det udpræget dårlige image, som faget har haft.

”Der er desværre ikke noget højstatus omkring uddannelserne, og det er synd, fordi det er en af de aller vigtigste opgaver i velfærdssamfundet”, siger Anne Marie Søgaard, byrådsmedlem og formand for Social- og sundhedsudvalget I Herning Kommune.

Handler ikke kun om at tørre røv

Ude på Social-og Sundhedsskolerne kan man godt genkende, det billede byrådet tegner. På Hernings Social-og Sundhedsskole er man derfor meget optaget af at få skabt et nyt image.

”Mange har desværre det indtryk, at det er en uddannelse og et job man bare kan få, hvis man ikke har muligheden for andet, derfor er der et udbredt syn om at se ned på uddannelsen”, siger Inger dolmer, uddannelseschef for Herning Social- og Sundhedsskole.

Derfor har man både i uddannelsen og i social og sundhedsudvalget i Herning igangsat nogle forskellige initiativer, for at forbedre det image SOSU-uddannelsen har.

”Det er ikke et prestigefyldt job at arbejde med ældre mennesker, derfor skal vi rebrande faget, da det jo ikke kun handler om at tørre røv,” siger Inger dolmer og tilføjer;

”Vi skal være bedre til at fortælle, om de vigtige menneskelige egenskaber arbejdet kræver, så som at have styrken til at kunne læse et andet menneske”.

Fyret minkmedarbejdere og nydanskere som SOSU-medarbejdere

For at imødekomme behovet for flere SOSU-medarbejdere er Social- og Sundhedsskolen også begyndt at bruge alternative metoder.

”Vi har netop ansat en arbejdsmarkedskonsulent, som har til formål, at nytænke den måde uddannelsen er tilrettelagt på”, siger Inger Dolmer. 

Man har også lavet om på den måde nydanskere lærer dansk på og kombineret det med fagsproget for SOSO-uddannelsen.

Fotograf: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Vi har forsøgt at gøre det lettere for vores tosprogede elever, så de mens de lærer dansk også kan få kompetencer inden for social og sundhedssektoren og dermed komme lettere ind på arbejdsmarkedet” siger Inger dolmer.

Herning Kommune har også været en af de kommuner, hvori minkbranchen måtte lukke ned. Derfor har man i kommunen fundet en løsning til de mange fyrede minkarbejdere.

”Vi har også forsøgt at omskole mange af de fyrede minkarbejdere ved at have et tæt samarbejde med jobcenteret, så vi den vej skaber flere hænder”, siger Inger dolmer.

Tilbage i Herning byrådet er løsningerne på manglen af SOSU-medarbejdere entydig;  

”Få højnet uddannelsen og få højnet respekten omkring uddannelserne. Det er nemlig klart den største udfordring, vi har på ældreområdet,” siger byrådsmedlem Anne-Marie Søgaard.

Social- og sundhedsudvalget vil til august i år igen tage emnet op og evaluere nogle af de indsatser, som man tidligere har igangsat.