Nyt forsøg i Herning skal sætte en stopper for spildte coronavacciner

Herning kommune er en af seks midtjyske kommuner, som i dag igangsætter et nyt forsøg, hvor borgere kan skrive sig op til en overskydende Covid-19 vaccine 

Som herninggenser kan man fra i dag skrive sig op til en overskudsvaccine, hvis man er blevet inviteret til en vaccination.   

”Vi har rettet invitationen til folk, som allerede er oprettede i vaccinationssystemet, og som måske ikke har fået booket en tid endnu eller har en tid langt ude i fremtiden”, fortæller Jens Friis Bak, som er lægefaglig direktør hos Hospitalenheden Vest, der står bag forsøget. 

Hver dag inden kl 11 kan interesserede borgere tilmelde sig på Regions Midtjylland hjemmeside, man skal blot oplyse navn, alder, e-mail og telefonnummer. Eneste krav til tilmeldingen er, at man skal kunne møde op på vaccinationsstedet indenfor en halv time.  

Når vaccinationscentrene afslutter dagens vaccinationer, opgører de, hvor mange overskudsvacciner, der er til rådighed. Herefter kontakter man borgere, som har tilmeldt sig.  

Vaccinerne udbydes til de ældste borgere først.
”Det sorteres udelukkede efter alder, da man ikke har ressourcer til andet” fortæller Jens Friis Bak. 

Antallet af overskudsvacciner som udbydes, vil være svingende fra dag til dag.

”Nogle dage kan det være op til en 20 stykker, og andre dage mere. Det afhænger meget af flowet, og om vaccinerne er pakket ud. Det svinger meget og er meget uforudsigeligt”, fortæller Jens Friis Bak.

Hvorfor har man overskydende vacciner?
Vaccinernes opbevaring er en af de faktorer, som spiller en rolle for antallet af restvacciner.

En af de godkendte vacciner, som benyttes i Herning Kommune, er AstraZenecas vaccine. Den skal opbevares i mørke omgivelser med temperaturer på mellem 2-8 grader. Ofte gøres det i et køleskab.

Vaccinerne modtages i hætteglas, hvor der i hvert hætteglas er ti vaccinedoser. Når man tager hul på et hætteglas, skal alle vaccinerne bruges indenfor 6 timer. Det kan betyde, at man ved dagens afslutning har et hætteglas med fire vacciner, som skal smides ud, fordi de ikke kan holde sig til næste dag. Her kan forsøget bidrage, så alle vaccinerne kommer i brug. 

Andre godkendte vacciner har en anden holdbarhed og opbevaring. 

Der kan dog også være andre grunde til, at der er vacciner i overskud. Eksempelvis hvis borgerne udebliver fra deres planlagte vaccine.

Et forsøg med muligheder
Forsøget er startet op i seks vestlige kommuner i region Midtjylland. Udover Herning Kommune, indføres det i dag også i Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Struer kommuner.

Men ifølge Jens Friis Bak har forsøget stort potentiale. ”Andre kommuner følger interesserede med i forsøget, og vil gerne høre mere om, hvordan det går”, fortæller han. 

Samtidig er han åben overfor at tilpasse ordningen, hvis de ældre ikke benytter sig af tilbuddet. 

”Hvis det viser sig, at den nuværende målgruppe ikke melder ind, så tager vi flere med”, fortæller Jens Friis og peger på, at der muligvis kan åbnes op for andre aldersgrupper.

Det er endnu uvist hvor længe forsøget vil udbydes til herninggensere, men Jens Friis Bak håber at forsøgsordningen kommer til at fungere godt. Særligt fordi det løser et problem med overskudsvacciner, som vi formenligt først slipper af med, når alle er færdigvaccineret. 

1 Kommentar på "Nyt forsøg i Herning skal sætte en stopper for spildte coronavacciner"

  1. mohamedabdura | 9. marts 2021 ved 17:30 |

    De skal fandme ikke vaccinere mig. Mine skattekroner skal ikke bruges på financier bill gates. Ræverød medier, statens håndlangere. Bare min mening.
    Hermed opsagt abonnement.

    LUK DR

Kommentarer er lukket