Ny målsætning: Unge i Herning skal gå erhvervets vej

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Herning Kommune vil byrådet i morgen drøfte de nye uddannelsesmål for 2022. Deres vision er, at hver fjerde unge næste år skal vælge en erhvervsuddannelse.

Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Sådan lyder det klare budskab ifølge den dagsorden Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune skal drøfte i morgen. Dagsordnen lægger op til, at en ud af fire unge efter 9. eller 10. klasse næste år skal vælge en erhvervsuddannelse. Herning Kommune skal nemlig leve op til regeringens krav om, at 30% af de unge i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse.

For at leve op til denne nye målsætning har Børne-og Familieudvalget blandt andet planlagt at diskutere godkendelsen af erhvervspraktik i 8. og 9. klasse.

Formanden for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmussen (V), udtaler følgende:

”Vi vil gerne have, at de unge allerede i folkeskolen kommer ud og snuser til erhvervslivet, det gør noget godt, at man kommer ud og følger en dagligdag hos virksomhederne.”

En langsigtet plan i vente

En anden ændring Herning Kommune har foretaget er, at 10. klassemiljøet er blevet en integreret del af erhvervsgymnasiet. Ifølge Anne Mette Rasmussen, forventer hun at se en stigning i antallet af unge fra 10. klasse, som vælger en erhvervsuddannelse de følgende år.

Anne Mette Rasmussen peger også på, at der senere på året kommer en temadag, hvor udvalget yderligere vil drøfte, hvilke løsninger der kan komme på bordet, for at få flere unge på erhvervsuddannelserne. Her vil de lave en langsigtet plan for, hvordan de kan nå regeringens mål.

”Ja, jeg tror vi kan nå regeringens mål. Vi skal have sat gang i det her område, det er helt klart et sted vi kommer til at lægge vores tryk og fokus,” kommer det fra udvalgsformanden.

Viden er vigtigst

Erhvervspraktik er dog kun en del af løsningen. Alt for mange vælger nemlig stadig en gymnasial uddannelse efter 9. og 10. klasse. Ifølge studie- og karrierevejleder ved Studievalg Danmarks Center Midt- og Vestjylland, Elena Hedegaard Kjær Jensen, er der flere forklaringer på hvorfor:

”For mange er det at vælge gymnasiet det samme som at tage et ikke-valg. Du holder stadig alle muligheder åbne. Andre er ofre for lemming-effekten – altså at man bare gør ligesom sine venner,” udtaler hun.

Hun mener dog, at mange af de planlagte tiltag i Herning Kommune er de rigtige. ”En del er løsningen er også at informere de unge om muligheden for erhvervsuddannelserne, viden kan man aldrig få for meget af,” afslutter hun.