Trods haltende integration: Herningensere scorer højt på sprog og uddannelse

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Færre ikke-vestlige indvandrere i Herning får job og bliver selvforsørgende, hvis man sammenligner med landsgennemsnittet. Alligevel markerer byen sig markant bedre på sprog og uddannelse.

I Danmark er flere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kommet i arbejde, og der bliver begået mindre kriminalitet af indvandrere. I Herning halter man dog efter, viser en ny rapport fra Det Nationale Integrationsbarometer. Men kommunens samarbejde med Lærdansk-centrene gør, at flere i Herning lærer dansk og tager en uddannelse i forhold til resten af landet. En udvikling, der er vigtig, hvis man vil sikre lige muligheder for at deltage i samfundet.   

Formand for Beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune, Tommy Tønning (S), er overrasket over, at Herning ligger under gennemsnittet på flere områder.

”Jamen, min nysgerrighed er da blevet pirret. Jeg har tænkt mig at spørge ude i forvaltningen, om jeg kan få en forklaring på, hvorfor vi ikke ligger lige så godt landsgennemsnittet,” siger han og pointerer, at en mulig forklaring kan være, at Dansk Flygtningehjælp nedlagde deres Lærdansk-centre sidste år.

Men nu åbner de igen i nye lokaler.

På trods af nedlæggelsen klarer indvandrere i Herning sig bedre end landsgennemsnittet, når det kommer til uddannelse og danskkundskaber. Det er positivt, fordi det gør det lettere for indvandrere og efterkommere at deltage i den demokratiske debat. Ifølge integrationsekspert Esma Birdi er viljen og evnerne til at deltage i samfundet et undervurderet parameter for god integration.

”Det er demokratisk dannelse, og det tager vi for givet. Vi gør ikke så meget ud af det, og det betyder, at alt det vigtige, der foregår i samfundet, ikke bliver synligt for den del af folket, der har demokratisk underskud,” siger hun.

Ifølge Esma Birdi er sprog og uddannelse dog langt fra det eneste, der gør, at indvandrere og efterkommere bliver integreret i den demokratiske debat. Man kan sagtens have en lang uddannelse uden at have de grundlæggende demokratiske værdier, påpeger hun. Udvalgsformand Tommy Tønning (S) er enig i, at der bør gøres mere for at styrke den sociale integration i Herning og har det med i sine overvejelser.